Nieuws

 

interview

Op 23 april van 9.00 tot 10.00 uur 's ochtends had ik een interview over mijn werk als biografisch coach.
Je kunt dit beluisteren bij Radio Salto, een Amsterdamse radiozender.

 

Radio Dieperick

Radiofrequentie FM 106.8/ Kabel 103.3 en Internet via www.salto.nl
De uitzending is tot acht weken te beluisteren via Salto.nl/
StadsFm (Salto 1).

 

Wat nu?

Crisis, ontslagen worden, slechte omzet in je eigen bedrijf?
Dit is het moment om stil te staan bij wat je gedaan hebt en welke kansen er liggen.
Elke verandering, gedwongen of niet, biedt mogelijkheden om nu eens ècht te gaan doen wat je wilt.
Biografische coaching is bij uitstek geschikt om dit op het spoor te komen en te realiseren.

 

Zoeken naar de rode draad

interview uit het Stadsblad Amsterdam

 

Babette Treumann werkt al vier jaar als biografisch coach in haar eigen praktijk in Zuid.

 

,,Tijdens een sessie probeer ik mensen inzicht te geven in hun eigen leven. Mensen leren zichzelf beter kennen en het heft in eigen handen te nemen." Ook is Treumann kunstenares. ,,Dit heeft een toegevoegde waarde."

 

Wat is biografische coaching?

,,Met biografische coaching kijk je naar je eigen leven. Je bent hoe je leeft. Een mens heeft een geschiedenis, een bepaalde achtergrond. Sommigen willen misschien hun verleden liever vergeten, maar het maakt je wel tot wie je bent. Ik laat mensen zien wat de samenhang is in de gebeurtenissen in hun levensloop. Hoe ga je om met wat je tegen komt.

 

Op de website staat dat u op zoek gaat naar het zelfsturend vermogen. Wat is dat?

,,Het is eigenlijk een paard en wagen, waarbij de persoon in kwestie op de bok zit. Deze moet het heft in eigen handen nemen. Dat is het zelfsturend vermogen en dat probeer ik op te wekken. Mensen zeggen vaak dat dingen hen overkomen, maar je kan ook sturen en veel zaken zelf bepalen. Dat geeft vrijheid. Door met de client te kijken naar waar het mis gaat en wanneer niet kan er een veranderingsproces op gang komen. Dit doe ik in een gesprek."

 

Voor welke mensen is biografische coaching geschikt?

Meestal is er een aanleiding zoals bv. burnout, iemand heeft last van stress of is gewoonweg niet tevreden met hoe dingen gaan. In mijn praktijk komen behalve kunstenaars ook mensen uit de ontwerperswereld of uit andere bedrijven. Tijdens een sessie leert een client bijvoorbeeld om meer initiatief te nemen en beter te communiceren. Zij zijn onderdeel van een bedrijf, maar moeten wel elke dag presteren en creatief zijn. Daar moet een evenwicht zijn en ik probeer iemand in beweging te krijgen door vragen en antwoorden. Daarnaast heeft elke levensfase zijn eigen wetmatigheden en vragen, en is biografische coaching geschikt voor iedereen die wat meer inzicht wil krijgen in zichzelf.

 

U bent ook kunstenares. Wat is de toegevoegde waarde hiervan in uw werk als biografisch coach?

Als kunstenaar ben ik gewend om creatief te zijn en om mogelijkheden te zien. Ik heb veel ervaring als kunstenaar met het proces van creeëren. Ook weet ik hoe je als ondernemer te werk moet gaan, en hoe je je moet inzetten om als zelfstandige te werken. Ik heb een brede blik en kan objectief zijn. Daarnaast zit ik niet in een ander zijn emoties. De client leer ik keuzes te maken en dit gaat in stappen. Deze keuzes maakt hij of zij zelf. Ik zeg niet wat te doen. Iemand moet zelf in beweging komen.

 

Wat vindt u interessant aan dit beroep?

Ik heb geleerd om niet gelijk te oordelen. Daarnaast mag ik meekijken in iemands levensproces en denkwereld. Dat geeft een bepaalde intimiteit, want iemand stelt zich voor mij open en heeft vertrouwen. Dat is het mooie van dit werk. Mensen leven vaak in het verleden of in de toekomst. Ik laat ze de samenhang zien in hun eigen geschiedenis, en hoop dat dat rust geeft en optimisme voor de toekomst. Ouderen vragen zich vaak af wat zij straks nog kunnen doen. Soms komen jonge kunstenaars bij mij en die zeggen dan 'Ik ben al drie jaar van de academie en ik heb nog steeds geen carriere'. Zij maken zich druk en hebben veel chaos in hun hoofd. In die chaos maak ik orde. Zo komen zij erachter wat echt belangrijk is en wat zij echt willen. Door mijn gesprekken laat ik ze zoeken naar de rode draad in het leven en zie ik hoe ze veranderen.